Пропускане към основното съдържание

Участвам в TH!NK3:developing world


Броени часове остават до старта на TH!NK3:Developing world, в който бях избран да участвам.

Какво знам дотук?
100 блогъри от цял свят се събират в Брюксел, за да дадат старт на третата блогърска инициатива, този път посветена на устойчивото развитие. След успешния финал на първата, посветена на европейските избори и значението на ЕП, и втората среща, посветена на промените в климата, TH!NK3 ще насочи усилията ни към проблемите на развиващите се страни, ефективното използване на природните ресурси и проблеми като ХИВ и неравенството на половете, които са проблем и за силно напреднали нации. Всички те бяха заложени като цели на хилядолетието от ООН преди години и до 2015г. трябва да е ясен пътят за решаването им. Проблемът е, че времето тече, а развитие по политиката към тези проблеми няма. Затова и смятам, че блогърският форум ще е повече от полезен като възможност да се чуе непредубедено мнение и различна гледна точка. А и да се даде повече гласност на проблема.
Срещата се организира от EJC с подкрепата на Европейската комисия.

Кратък преговор

От лекциите по политология са ми останали няколко тези за „устойчивото развитие”. Членовете на Римския клуб са в основата на тези идеи, като преди около 50 години заговарят за възможната гибел на човечеството, ако не се немерят механизми за управление на неидеологическа основа. Разбира се, след Втората световна война и при строго разделение на лагери, такъв въпрос е повече от невъзможен. През 1987г ООН сътворява термина „устойчиво развитие” в свой доклад, а половин десетилетие по-късно и националните правителства дават подкрепата си за него. Целта е да се преодолеят негативни явления и затова е нужна нов тип ценостна система и регулации в икономиката.
Икономическият растеж да е насочен към здравословен, социално осигурен и в хармония с природата живот. Съхраняване на биоразнообразието. Рационално ползване на ресурсите. Изкореняване на бедността, безработицата и несправедливото разпределение на материалните блага. Свободен достъп до информация. Това са част от основните идеи на „устойчивото развитие”.
Това трябва да имат предвид и националните правителства, когато подготвят законите, програмите и цялостната държавна политика.
Разбира се, необходимо е влиятелно гражданско общество, политически отговорно правителство и силни международни организации, икономика, ориентирана към човека и ред други неща.

Какво следва?

Предстоят няколко месеца, в които ще опитам да разнища източниците на проблема, възможните решения или поне добри практики. Ще опитам да търся политическата нишка, защото е ясно, че без сътрудничество и солиданрост на глобално равнище, повечето от проблемите на развиващите се страни са невъзможни за решаване.

Очаквайте скоро и първите публикации за TH!NK3.

TH!NK ABOUT IT #3 - OFFICIAL TRAILER from European Journalism Centre on Vimeo.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ветровитият град Чикаго и неговите трудови хора (част 1)

Разказ за Чикаго предполага да се започне с най-внушителното нещо в града – Сиърс тауър. Аз обаче ще започна от нещо, не по-малко впечатлително. И това са няколко от стоте хиляди българи, живеещи там.


Бай Иван изглежда като типичен балканец. През всичките си черти – от нервното каране на поверената му маршрутка по шест-лентовата магистрала, до грубоватото изтръскване на угарката от цигарата си през прозореца, тукашния манталитет не го е напуснал дори след 9 години прекарани оттатък Океана. Част от амплоато му е и лекото присвиване на очи и моменталното „Ама ти сега за какво си дошъл тука?”, наивно зададено в мига, в който разбира че сме сънародници.
Започвам разказа си именно с него – глава на семейство, един от над 100 хил. българи, живеещи наоколо, негласен „лидер” на група нашенци, които се допитват до многогодишния му имигрантски опит всеки път при нужда. Той е и един от първите, когото срещам след кацането си, а, предполагам, така е и за стотиците клиенти на същата хотелска верига.

Едно пътуване до Брюксел...

Речих, че по-добре 100 пъти да видиш, отколкото 1 да прочетеш, затова разказът за Брюксел този път е във визуална форма. Използвах Cooliris visual wall, който се оказа много удачен за такъва цел.

Цялата галерия е тук.

Канзас сити – градът на фонтаните (част 4)

За Канзас сити като че ли не се знае много. Не е сред топ дестинациите за чуждестранни туристи, не е и сред най-големите градове в САЩ. Оказва се обаче че и три дена не стигат да видиш всичко....Времето си в града прекарвам в дома на Бети и Кайл, родители на американската ми супервайзърка. Днес те са пенсионери, но не се задоволяват само със стоене вкъщи пред телевизора. Кайл дава часове по физкултура в близкото училище, а също и тренира женския им отбор по бейзбол. Бети, също бивша учителка, пък има огромна работилница в приземния етаж на къщата им, където сама прави... кошници. Продава ги основно на съседки и приятелки, като дори собственоръчно е направила каталог, за да улесни търговията си. Печели минимално, колкото да покрие разходите и още долар-два за печалба. Звучи почти като българско семейство. Само че те правят тези неща за удоволствие; биха живели добре и само с парите от пенсиите си.
Старците са щастливи родители на три дъщери и един осиновен син – пристигнал на 4 годинки …