Пропускане към основното съдържание

Участвам в TH!NK3:developing world


Броени часове остават до старта на TH!NK3:Developing world, в който бях избран да участвам.

Какво знам дотук?
100 блогъри от цял свят се събират в Брюксел, за да дадат старт на третата блогърска инициатива, този път посветена на устойчивото развитие. След успешния финал на първата, посветена на европейските избори и значението на ЕП, и втората среща, посветена на промените в климата, TH!NK3 ще насочи усилията ни към проблемите на развиващите се страни, ефективното използване на природните ресурси и проблеми като ХИВ и неравенството на половете, които са проблем и за силно напреднали нации. Всички те бяха заложени като цели на хилядолетието от ООН преди години и до 2015г. трябва да е ясен пътят за решаването им. Проблемът е, че времето тече, а развитие по политиката към тези проблеми няма. Затова и смятам, че блогърският форум ще е повече от полезен като възможност да се чуе непредубедено мнение и различна гледна точка. А и да се даде повече гласност на проблема.
Срещата се организира от EJC с подкрепата на Европейската комисия.

Кратък преговор

От лекциите по политология са ми останали няколко тези за „устойчивото развитие”. Членовете на Римския клуб са в основата на тези идеи, като преди около 50 години заговарят за възможната гибел на човечеството, ако не се немерят механизми за управление на неидеологическа основа. Разбира се, след Втората световна война и при строго разделение на лагери, такъв въпрос е повече от невъзможен. През 1987г ООН сътворява термина „устойчиво развитие” в свой доклад, а половин десетилетие по-късно и националните правителства дават подкрепата си за него. Целта е да се преодолеят негативни явления и затова е нужна нов тип ценостна система и регулации в икономиката.
Икономическият растеж да е насочен към здравословен, социално осигурен и в хармония с природата живот. Съхраняване на биоразнообразието. Рационално ползване на ресурсите. Изкореняване на бедността, безработицата и несправедливото разпределение на материалните блага. Свободен достъп до информация. Това са част от основните идеи на „устойчивото развитие”.
Това трябва да имат предвид и националните правителства, когато подготвят законите, програмите и цялостната държавна политика.
Разбира се, необходимо е влиятелно гражданско общество, политически отговорно правителство и силни международни организации, икономика, ориентирана към човека и ред други неща.

Какво следва?

Предстоят няколко месеца, в които ще опитам да разнища източниците на проблема, възможните решения или поне добри практики. Ще опитам да търся политическата нишка, защото е ясно, че без сътрудничество и солиданрост на глобално равнище, повечето от проблемите на развиващите се страни са невъзможни за решаване.

Очаквайте скоро и първите публикации за TH!NK3.

TH!NK ABOUT IT #3 - OFFICIAL TRAILER from European Journalism Centre on Vimeo.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ветровитият град Чикаго и неговите трудови хора (част 1)

Разказ за Чикаго предполага да се започне с най-внушителното нещо в града – Сиърс тауър. Аз обаче ще започна от нещо, не по-малко впечатлително. И това са няколко от стоте хиляди българи, живеещи там.


Бай Иван изглежда като типичен балканец. През всичките си черти – от нервното каране на поверената му маршрутка по шест-лентовата магистрала, до грубоватото изтръскване на угарката от цигарата си през прозореца, тукашния манталитет не го е напуснал дори след 9 години прекарани оттатък Океана. Част от амплоато му е и лекото присвиване на очи и моменталното „Ама ти сега за какво си дошъл тука?”, наивно зададено в мига, в който разбира че сме сънародници.
Започвам разказа си именно с него – глава на семейство, един от над 100 хил. българи, живеещи наоколо, негласен „лидер” на група нашенци, които се допитват до многогодишния му имигрантски опит всеки път при нужда. Той е и един от първите, когото срещам след кацането си, а, предполагам, така е и за стотиците клиенти на същата хотелска верига.

Блогът на Георги като цветна мрежа

Можете да видите своя сайт като мрежа Тук

А значението на цветните точки е:

blue: for links (the A tag)
red: for tables (TABLE, TR and TD tags)
green: for the DIV tag
violet: for images (the IMG tag)
yellow: for forms (FORM, INPUT, TEXTAREA, SELECT and OPTION tags)
orange: for linebreaks and blockquotes (BR, P, and BLOCKQUOTE tags)
black: the HTML tag, the root node
gray: all other tags

Свободни работни места за… евродепутати

Търси се висшист, с добро владеене на западни езици и натрупан международен опит. Работно място: Брюксел, Страсбург и Люксембург, срок на договора: 5 години, месечна заплата: 7600евро

В ПЕРИОД НА КРИЗА И УВЕЛИЧАВАЩА СЕ БЕЗРАБОТИЦА, 17 НОВИ МЕСТА СЕ ПОЯВИХА НА ПАЗАРА НА ТРУДА. Конкурсът за тях ще се провежда от днес та чак до 6 юни, а на следващия ден всички пълнолетни българи ще си изберем кой да ги заеме. При това не с конкурсни задачи, а с пряко посочване на най-кадърния. Обявените позиции са за висшисти, средно около 40-годишни, с натрупан международен опит и солидни контакти в Стара Европа. Кандидатите с партийни книжки са с предимство, а при доказана преданост към партията – гарантирано са с двата крака в парламента.
За бъдещите евродепутати ще се окаже важно и да умеят да работят в екип, заради необходимостта да слушат и изпълняват решенията на тамошната си парламентарна група, както и да могат да говорят по колкото се може повече теми, дори и да не разбират толкова много от тях.…