Пропускане към основното съдържание

Свободни работни места за… евродепутати

Търси се висшист, с добро владеене на западни езици и натрупан международен опит. Работно място: Брюксел, Страсбург и Люксембург, срок на договора: 5 години, месечна заплата: 7600евро

В ПЕРИОД НА КРИЗА И УВЕЛИЧАВАЩА СЕ БЕЗРАБОТИЦА, 17 НОВИ МЕСТА СЕ ПОЯВИХА НА ПАЗАРА НА ТРУДА. Конкурсът за тях ще се провежда от днес та чак до 6 юни, а на следващия ден всички пълнолетни българи ще си изберем кой да ги заеме. При това не с конкурсни задачи, а с пряко посочване на най-кадърния. Обявените позиции са за висшисти, средно около 40-годишни, с натрупан международен опит и солидни контакти в Стара Европа. Кандидатите с партийни книжки са с предимство, а при доказана преданост към партията – гарантирано са с двата крака в парламента.
За бъдещите евродепутати ще се окаже важно и да умеят да работят в екип, заради необходимостта да слушат и изпълняват решенията на тамошната си парламентарна група, както и да могат да говорят по колкото се може повече теми, дори и да не разбират толкова много от тях. Заявления се подават в партийните централи, при това с необходимия апломб и самоувереност.
Това разбира се е шега. Не на майтап обаче в момента тече реденето на партийни листи, на първо време за евро-мандата, а скоро – и за сградата с надпис „Съединението прави силата”. Ние, обикновените граждани пък ще се изявим в ролята на работодател и след два месеца ще назначим първата серия от 17 депутати като проба за сериозното мислене през юли.
НАПИРАЩИТЕ ДА СМЕНЯТ ПРОФЕСИОНАЛНОТО ПОПРИЩЕ НЕ ЛИПСВАТ. На пръв поглед леката работа на депутат без законодателна инициатива, всъщност е свързана с постоянни пътувания между двата европейски центъра Брюксел и Страсбург, както и непрекъснати срещи с гражданите на Европа, в разясняване какво се върши там.
Как изглежда идеалния кандидат? На първо място е солидната биография. Участието в многобройни делегации зад граница, научни форуми или пък обучение в далечни университети, което пълни СV-то, е считано за предимство от ред партии. НДСВ беше готова със своите критерии още в началото на февруари и изисква от бъдещите си кандидати международни контакти, например да са учили, работили или специализирали известно време в чужбина, да са участвали в международни прояви с политически, научен или пък спортен характер. Царската партия поиска от пътниците за Брюксел и познаване на механизмите в ЕП и европейската интеграция. Дори и насън те трябва да могат да разкажат за приноса на НДСВ в реализирането на евроатлантическия проект на България. Мераклиите за нов пост е желателно да са участвали в дебати, преговори, конференции, т.е. да са отракани в представянето си пред публика, защото то неизбежно ще ги сполети, влизайки на първа линия в политиката на Европа.
ПОВЕЧЕТО ПАРТИИ ИЗИСКВАТ ВЛАДЕЕНЕТО НА ПОНЕ ДВА ЕЗИКА ОТ КАНДИДАТИТЕ. Всички заседания и документи на ЕП се превеждат на 23те официални езика в съюза, но по-важната работа на един депутат е неформалните разговори, когато лобира за своите намерения. Именно там основно оръжие в арсенала на напористия народен трибун става „шпрехането” на поне английски. Немски също не би бил излишен предвид най-многобройната група на Германия. Руския обаче е извън всякаква класация в Брюксел и Страсбург, така че задължителното му фигуриране в дипломите на по-възрастните кандидати не е плюс.
ЮРИСТИТЕ СА НА ПЪРВА ЛИНИЯ. Самият ЕП няма законодателната функция, характерна за националните, но пък работи с неизмерим брой директиви, решения и регламенти. Така че и юридическите познания само могат да спасят новопристигналият сред европейските норми народен пратеник. Изискване за висше образование на кандидатите няма, но практиката показва, че те за сколасали да вземат с едно. Професии от типа ядрен инженер, журналист и икономист също добре се вписват в европейските представи, показва сегашния списък с евродепутати. БСП например твърдо поставя правната култура сред принципите за определяне на номинации.
ЖЕНИ И МЪЖЕ – ПО РАВНО В ЛИСТИТЕ. Тенденцията е на увеличаване на нежните същества в строгите заседателни зали на целия ЕС. Сега около 1/3 от вдигащите ръка са жени, но много от родните партии заявяват в критериите си изричното условие за 50:50. И още – младежите също ще бъдат около половината от отправилите поглед към Брюксел. Разбира се финалния списък с победители може да размести процентите, но подреждането на листите по принципа за равенство по пол и възраст, ще бъде добре погледнато от цивилизована Европа. Отново социалистите са заложили равнопоставеността на половете като принцип на строителството в листата. Те искат и обновление на хората в нея, както и кандидати с широка обществена подкрепа.
НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ? ДАЛЕЧ ОТ ЕП. Така ще отговорят от ГЕРБ на всеки кандидат с неизрядни отношения към държавата. Сметки за вода, ток, газ или парно, актове в полицията или пък други неоправени такси към общината може да се окажат препъни-камък преди финалната права за Европа. Бойкоборисовци са единствената партия с подобно изискване, но то има своя смисъл, защото неизрядният към себе си гражданин, ще бъде и некачествен депутат. ГЕРБ ще поиска и медицинско на всеки напиращ да е по плакатите. А ако клиентът за парламентарен пост успее да притури към мотивационното си писмо за кандидатстване и няколко препоръки от партийния апарат, то появяването му върху флайъри и плакати е в кърпа вързано.
БИВШИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ДС СЪЩО НЕ СА ДОБРЕ ПОСРЕЩНАТИ В ЛИСТИТЕ. Сред депутатите на няколко партии със сигурност няма да намерят място тайните ченгета от соц-времето или пък сегашните сътрудници. В коалиционното си споразумение СДС и ДСБ се разграничават от общи кандидати с подобно минало. Напротив, те залагат на неопетнената репутация. Колкото по-далеч е стоял кандидат-депутатът от съмнителни сделки и местната олигархия, толкова по-голям е шансът да бъде сред имената в бюлетината. Десните ще поискат от своите хора и споделяне на оценката им за тройната коалиция и ако да участвали в политиката, да не са се облагодетелствали от нея.
МОЖЕМ ДА ИЗБЕРЕМ И ЧУЖДЕНЕЦ ЗА СВОЙ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ. Законът го позволява, а по същия механизъм останалите европейци ще могат да си изберат например наш сънародник. Достатъчно е кандидатът да е живял в България или друга членка на ЕС през последните две години, да няма двойно гражданство със страна извън съюза и да е заявил писмено, че иска да бъде български кандидат. Разбира се, и да получи подкрепата на наша партия. Има и минимална възраст – навършени поне 21 години.
В сферата на шегата, добре е избраниците да са и с изразен талант в екскурзоводството, предвид неизброимите гости от родината, които ще поканят да видят що е то парламент. Това си е просто традиция – дойде мандата и се почне едно неспирно бръмчене между европейските столици и България. Ученици, студенти, журналисти, партийни заслужили активисти и т.н. пълнят списъка на постоянно прехвръкващите до Белгия. Много е важно кандидатът да няма страх и от летене със самолет. Пътуванията между Страсбург, Брюксел и София са почти ежедневие и обиколки от типа през пустинята на камила не са желателни. В професията често се действа и на принципа „Бързи, смели, сръчни”, когато кандидатът е дошъл за един ден и трябва да уважи 5 семинара по 5 различни теми.

Истината е, че след месец ще имаме чисто нови представители в Брюксел. Те са само 17 от всичките 736, но имат своята съществена роля и само от нас зависи да изпратим там кадърни и социално-отговорни хора. Иначе ще говорим по мобилните скъпо, ще дишаме вредни газове и ще ядем незнайно какви храни. Избираме ние.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ветровитият град Чикаго и неговите трудови хора (част 1)

Разказ за Чикаго предполага да се започне с най-внушителното нещо в града – Сиърс тауър. Аз обаче ще започна от нещо, не по-малко впечатлително. И това са няколко от стоте хиляди българи, живеещи там.


Бай Иван изглежда като типичен балканец. През всичките си черти – от нервното каране на поверената му маршрутка по шест-лентовата магистрала, до грубоватото изтръскване на угарката от цигарата си през прозореца, тукашния манталитет не го е напуснал дори след 9 години прекарани оттатък Океана. Част от амплоато му е и лекото присвиване на очи и моменталното „Ама ти сега за какво си дошъл тука?”, наивно зададено в мига, в който разбира че сме сънародници.
Започвам разказа си именно с него – глава на семейство, един от над 100 хил. българи, живеещи наоколо, негласен „лидер” на група нашенци, които се допитват до многогодишния му имигрантски опит всеки път при нужда. Той е и един от първите, когото срещам след кацането си, а, предполагам, така е и за стотиците клиенти на същата хотелска верига.

Едно пътуване до Брюксел...

Речих, че по-добре 100 пъти да видиш, отколкото 1 да прочетеш, затова разказът за Брюксел този път е във визуална форма. Използвах Cooliris visual wall, който се оказа много удачен за такъва цел.

Цялата галерия е тук.

Канзас сити – градът на фонтаните (част 4)

За Канзас сити като че ли не се знае много. Не е сред топ дестинациите за чуждестранни туристи, не е и сред най-големите градове в САЩ. Оказва се обаче че и три дена не стигат да видиш всичко....Времето си в града прекарвам в дома на Бети и Кайл, родители на американската ми супервайзърка. Днес те са пенсионери, но не се задоволяват само със стоене вкъщи пред телевизора. Кайл дава часове по физкултура в близкото училище, а също и тренира женския им отбор по бейзбол. Бети, също бивша учителка, пък има огромна работилница в приземния етаж на къщата им, където сама прави... кошници. Продава ги основно на съседки и приятелки, като дори собственоръчно е направила каталог, за да улесни търговията си. Печели минимално, колкото да покрие разходите и още долар-два за печалба. Звучи почти като българско семейство. Само че те правят тези неща за удоволствие; биха живели добре и само с парите от пенсиите си.
Старците са щастливи родители на три дъщери и един осиновен син – пристигнал на 4 годинки …